vineri, 29 ianuarie 2010

Pregătirea pentru intervențiile chirurgicale la câini


Fiți pregătiți

Intervențiile chirurgicale reprezintă o parte din viața aproape oricărui animăluț de companie. Multe dintre animăluțele de companie vor „ajunge la cuțit” numai o dată în viață pentru a fi castrați sau, respectiv, sterilizate. Pe de altă parte, alte animăluțe de companie vor avea diverse intervenții chirurgicale planificate, cum ar fi extirparea nodulilor, negilor, diferitelor formațiuni etc., biopsiile sau intervențiile chirurgicale exploratorii. Apoi, există acele intervenții chirurgicale de urgență întreprinse pentru a sutura plăgile, pentru a remedia o obstrucție intestinală sau pentru a elimina pietrele de la nivelul vezicii urinare.

Indiferent de motiv, intervențiile chirurgicale pot produce multă confuzie și teamă proprietarilor de animăluțe de companie. Știind la ce să vă așteptați și pregătindu-vă pe dvs. și pe animăluțul dvs. de companie, intervenția chirurgicală, șederea în spital și recuperarea la domiciliu pot trece mult mai puțină bătaie de cap.

Pregătirea este cea mai ușoară în cazul intervențiilor chirurgicale planificate. Știți momentul în care intervenția chirurgicală va avea loc și astfel puteți avea totul pregătit. Acele intervenții chirurgicale de urgență vă iau prin surprindere și nu mai aveți prea multe lucruri de planificat. Acest articol vă va ajuta să vă pregătiți pentru acele intervenții chirurgicale programate și vă poate da unele sugestii cu privire la ceea ce puteți face pentru a vă pregăti casa pentru momentul în care animăluțele dvs. se întorc acasă, indiferent dacă intervenția chirurgicală este planificată sau de urgență.

Înainte de intervenția chirurgicală

Cu aproximativ o săptămână înainte de intervenția chirurgicală, asigurați-vă că animăluțul dvs. de companie este la zi cu toate vaccinările. Verificați cu medicul dvs. veterinar care dintre aceste vaccinuri sunt necesare pentru posibilitatea unei internări în spital și a intervenției chirurgicale fără riscuri și complicații. Adesea, vacinările pentru rabie (turbare), maladia Carre (jigodia canină), parvoviroză și Bordetella (tusea de canisă) sunt necesare. Aceste vaccinări trebuie să fie efectuate cu cel puțin 5 zile înainte de data intervenției chirurgicale pentru a le oferi vaccinurilor timpul necesar să stimuleze sistemul imunitar și să asigure protecția animăluțului dvs. de companie. Rețineți! Vaccinurile nu vă protejează animăluțul de companie imediat după ce au fost administrate.

Noaptea de dinainte

În cazul în care animăluțul dvs. de companie se află pe o medicație curentă, consultați-vă cu medicul dvs. veterinar dacă mai este posibil să-i administrați medicația respectivă în dimineața zilei premergătoare intervenției chirurgicale. În cazul unor medicamente, continuarea administrării este importantă. În alte situații, cel mai bine este ca stomacul să fie gol pentru intervenția chirurgicală.

Este posibil să vă gândiți să-i faceți o baie animăluțului dvs., să-i curățați urechile sau să-i tăiați unghiile cu o zi înainte de operație. Odată ce revine acasă după operație, nu veți mai putea să-l îmbăiați timp de mai multe zile. În cazul în care animăluțul dvs. este unul căruia nu-i place în mod deosebit să fie toaletat, aveți în vedere să-l întrebați pe medicul dvs. veterinar dacă îmbăierea, curățarea urechilor și tăierea unghiilor pot fi făcute în timp ce câinele se află sub anestezie.

În cazul în care îmbăierea nu este necesară, oferiți-i animăluțului dvs. un periaj ca la carte în noaptea dinaintea intervenției chirurgicale. Acesta va reduce formarea câlților, iar unele animăluțe de companie nu vă vor permite să le periați mai mult timp după intervenția chirurgicală.

Încercați să evitați ca animăluțul dvs. de companie să se joace prea intens sau să facă plimbări lungi cu o zi înainte de intervenția chirurgicală. Acest lucru poate avea drept consecință apariția durerilor musculare în ziua următoare, ceva de care câinele dvs. nu are nevoie. Acesta deja va avea de suferit după operație așa că nu are nevoie de dureri musculare care să-i accentueze suferința.

Consultați-vă cu medicul dvs. veterinar dacă animăluțul dvs. are nevoie de o dietă specială după intervenția chirurgicală. Dacă este cazul, cumpărați dieta respectivă în prealabil pentru a o avea la dispoziție sau preparați dieta recomandată și depozitați-o în frigider. În mod sigur vă veți dori să vă petreceți timpul alături de animăluțul dvs. de îndată ce se întoarce de la spital și nu să încercați disperați să găsiți sau să preparați mâncarea de care are nevoie.

Aveți în vedere să curățați sau să spălați așternuturile câinelui dvs. chiar înainte de intervenția chirurgicală. Astfel, companionul dvs. se poate întoarce acasă într-un culcuș curat și plăcut, care este și mai nimerit pentru inciziile lui.

În cazul în care va fi necesar să limitați activitatea animăluțului dvs. după intervenția chirurgicală, delimitați o zonă din casă în care să-l puteți ține sau pregătiți-i un coș sau o ladă mare. Încercarea de a pregăti o zonă din casă în care câinele să aibă acces exclusiv după ce acesta se întoarce acasă este mult mai dificilă și mai stresantă. Dar facând acest lucru încă înainte de operație, veți putea să îl introduceți imediat după întoarcerea acasă în zona lui proprie și specială și unde mai puneți și dotată cu un culcuș curat și drăguț.

Chiar înainte de a merge la culcare, luați apa și hrana de la îndemâna animăluțului dvs. Asigurați-vă că capacul de la toaletă este coborât și că animăluțul dvs. nu are acces la nicio sursă de apă sau mâncare. Cei mai mulți medici veterinari recomandă dieta totală, hidrică și alimentară după miezul nopții. Această recomandare se dovedește foarte importantă. În cazul în care animăluțul dvs. mănâncă sau bea lichide chiar înainte de intervenția chirurgicală, anunțați-vă negreșit medicul veterinar. Consumul de alimente sau de apă înainte de intervenția chirurgicală nu înseamnă neapărat că operația va fi amânată, ci doar îl înștiințează pe medicul vostru veterinar că în cazul în care animăluțul dvs. începe să aibă grețuri atunci când i se administrează anestezicul, acesta va trebui să fie supravegheat în caz că vomită.

Și în final, asigurați-vă că atât dvs., cât și animăluțul dvs. veți avea parte de un somn odihnitor. A fi complet odihnit este un factor important în reducerea stresului și a neliniștii asociate operației, atât pentru dvs., cât și pentru amicul dvs.

Dimineața zilei în care este programată intervenția chirurgicală

Nu-i permiteți animăluțului dvs. să mănânce sau să bea ceva. Scoteți-l la o plimbare scurtă pentru a-l încuraja să-și facă necesitățile fiziologice. Acordați-vă suficient timp pentru a ajunge la timp la clinica veterinară. Întârziind nu veți realiza nimic altceva decât să creați o stare de tensiune pentru medicul dvs. veterinar, personalul său și nu în ultimul rând pentru animăluțul dvs. de companie. Aveți în vedere să lăsați un număr de contact, astfel încât să puteți fi contactat de îndată ce companionul dvs. se trezește după operație sau în cazul în care există orice alt motiv pentru care medicul dvs. veterinar va trebui să vă contacteze.

Încercați să evitați despărțirile emoționante. Sigur vă doriți ca animăluțul dvs. să fie calm și pregătit pentru operație.

Întoarcerea acasă

Odată ce animăluțul dvs. de companie se întoarce acasă după intervenția chirurgicală, urmați toate indicațiile medicului dvs. veterinar și contactați-l ori de câte ori aveți o întrebare. Reduceți programul de activitate al animăluțului dvs. chiar dacă acesta pare că se simte bine. Incizia are nevoie de timp pentru a se vindeca. Asigurați-vă că animăluțul nu-și linge sau nu-și roade suturile și că pofta de mâncare și atitudinea acestuia sunt normale. Dacă animăluțul dvs. de companie a fost externat cu un guler elizabethan pentru a-l împiedica să-și lingă suturile, utilizați-l.

În cazul în care animăluțul dvs. de companie se comportă anormal sau pare să aibe dureri, consultați medicul veterinar. Nu-i administrați medicamente care nu v-au fost recomandate de către medicul dvs. veterinar. Anumite antiinflamatorii eliberate fără rețetă care sunt destul de eficiente la om au potențialul de a fi toxice la câini.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu