duminică, 31 ianuarie 2010

Sterilizarea (ovariohisterectomia) cățelelor



Prezentare generală

Sterilizarea (ovariohisterectomia) este o operație chirurgicală în care ambele ovare și mare parte din uter sunt extirpate din organism. Aceasta este cel mai frecvent efectuată pentru a împiedica reproducerea animăluțelor de companie, ajutând în consecință și la evitarea creșterii în exces a populațiilor de animăluțe de companie și în principal a celor fără stăpân.

Ovariohisterectomia poate fi, de asemenea, indicată și în următoarele situații:

· Unele probleme de comportament

· Tumorile ovariene sau uterine

· Probleme ce pot apărea în timpul fătării

· Piometru, o afecțiune în care uterul se umple cu puroi

Sterilizarea precoce a câinilor s-a descoperit că diminuă șansa dezvoltării tumorilor glandei mamare în mod semnificativ. Efectuarea sterilizării cățelei înaintea primul ei ciclu de călduri este cea mai benefică, în timp ce sterilizarea după ce aceasta a trecut prin mai multe cicluri de călduri nu va reduce în mod semnificativ incidența tumorilor glandei mamare.

Îngrijirea medical-veterinară

Majoritatea operațiilor de ovariohisterectomie sunt efectuate la animăluțele de companie tinere și sănătoase, iar seturile de analize amănunțite nu sunt, de obicei, necesare. Evaluarea anteoperatorie implică o examinare fizică completă și poate include analizele de sânge.

Atunci când ovariohisterectomia este efectuată din alte motive decât acela de a împiedica reproducerea, cum ar fi cazul animalelor în vârstă cu tumori sau piometru, alte teste de diagnostic pot fi necesare pentru a exclude problemele simultane care ar putea crește riscul anesteziei.

Operația este realizată printr-o incizie pe abdomen și ambele ovare și uterul sunt extirpate. Unii medici veterinar folosesc suturi pentru a inchide incizia de la nivelul pielii, în timp ce alții folosesc suturi resorbabile dispuse sub suprafața pielii (suturi estetice, dermo-dermice).

Îngrijirea la domiciliu

După ce cățelușa dvs. se întoarce acasă de la spital, este indicat să o țineți în casă și să-i restricționați activitățile timp de aproximativ 2 săptămâni pentru a-i oferi posibilitatea să se vindece. Monitorizați incizia zilnic pentru a sesiza semne de roșeață, inflamație sau secreție. Nu-i permiteți animăluțului dvs. să se lingă sau să roadă la locul inciziei. În cazul în care constatați că vă este imposibil s-o împiedicați să facă acest lucru, achiziționați un guler elizabethan pe care-l veți pune la gâtul cățelușei dvs. pentru a o împiedica să ajungă la incizie.

Suturile de la piele, în cazul în care sunt prezente, vor fi îndepărtate în 10-14 zile.

În cazul în care operația de ovariohisterectomie a fost efectuată din alte motive decât acela de a împiedica reproducerea, tratamentul și/sau monitorizarea ulterioare pot fi necesare.


Un comentariu:

  1. Buna ziua,acum 15 zile am fost la un cabinet sa-mi sterilizez catelusa,totul a decurs normal.Dupa 10 zile ne-am dus sa-i scoata firul ,iar doctora de acolo a spus ca este bine.Seara m-am uitat la operatia ei si am observat ca in partea de jos era deschisa(cred ca acolo a ajuns si s-a lins),ne-am dus inapoi la vet,i-au dat cu o crema ,a pansat-o si ne-au rechemat.....tot asa in fiecare zi,binenteles ca de fiecare data au curatat-o,au tratat-o si au pansat la loc,ca sa nu se linga.Mi-au spus ca nu este bine sa o coasa din nou,acolo ne mai fiind mediu steril,ca trebuie sa asteptam de fapt, nu sa se lipeasca pielea,ci sa-i creasca din interior spre ext alta,sa se refaca.Doresc inca o parere daca se poate.Multumesc.

    RăspundețiȘtergere