marți, 2 februarie 2010

Extirparea pintenilor



Ce reprezintă extirparea pintenilor?

Extirparea pintenilor reprezintă îndepărtarea chirurgicală a primului deget, uneori denumit ca degetul mare. Acest deget este localizat pe fața internă a labei.

Care sunt indicațiile pentru extirparea pintenilor?

Extirparea pintenilor este cel mai adesea efectuată la cățeii în vârstă de 2-5 zile pentru a se conforma cu standardele specifice rasei din care provin sau pentru a evita ca pintenii atașați slab (detașați) să se agațe de mobilier, covoare, etc. având drept rezultat lezionarea degetului. Unele animăluțe de companie au pinteni numai la picioarele din față, iar alții au pinteni la toate cele patru picioare. De asemenea, unii câini au chiar mai mulți pinteni. Extirparea pintenilor poate fi, de asemenea, efectuată la câinii mai în vârstă dacă degetul este lezionat sau deteriorat.

Ce teste anteoperatorii sunt necesare?

Testele anteoperatorii depind în parte de vârsta și starea generală de sănătate a animăluțului, precum și de cauza care a determinat extirparea pintenilor. În mod normal, operația este efectuată la cățeii tineri și sănătoși, astfel că se impune efectuarea puținor (dacă este cazul) teste anteoperatorii. La animalele în vârstă, o hemoleucogramă completă, profilul biochmic seric și o analiză de urină și eventual un EKG pot fi efectuate înainte de intervenția chirurgicală.

Ce tip de anestezie este necesar?

Extirparea pintenilor este cel mai adesea efectuată la cățeii în vârstă de 2-5 zile. La această vârstă, anestezia generală nu este utilizată, dar în unele cazuri, administrarea unui anestezic local sau efectuarea sedării ar putea fi necesare. În cazul în care operația este efectuată la animalele în vârstă, sedarea sau anestezia generală sunt necesare. Anestezia generală induce pierderea conștienței, controlul complet al durerii și relaxarea musculară. În cazul în care se face uz de anestezia generală, animăluțul va primi un analgezic sedativ, preanestezic pentru a-l ajuta să se relaxeze, un anestezic cu efect de scurtă durată administrat intravenos pentru a permite plasarea unui tub în interiorul traheei pentru respirație și ulterior, pentru anestezia inhalatorie în timpul intervenției chirurgicale efective.

Cum se efectuează procedura?

Pielea este curățată cu săpun chirurgical pentru a dezinfecta zona. Pintenul este adesea slab atașat de labă, spre deosebire de alte degete. Acest lucru face extirparea relativ simplă. Folosind foarfecele chirurgicale, pielea, substratul osos și unghia degetului sunt detașate rapid. Pielea este apoi suturată cu ajutorul suturilor absorbabile sau neabsorbabile. Unii medici veterinari folosesc adezivul chirurgical. În cazul în care se folosește o sutură neabsorbabilă, firele vor trebui să fie scoase în 5-7 zile. La animăluțele de companie în vârstă, un bandaj este așezat peste locul inciziei timp de 2-3 zile.

Cât timp durează procedura?

Tipul de efectuare al operației este în jur de 15-30 de minute în majoritatea cazurilor, incluzând și timpul necesar aferent pregătirii.

Care sunt riscurile și complicațiile?

Riscul global al acestei intervenții chirurgicale este foarte scăzut. Riscurile majore sunt cele ale sângerării (hemoragiei) și ale infecției postoperatorii. Unele complicații pot conduce la necesitatea unor intervenții chirurgicale suplimentare.

Care este îngrijirea postoperatorie tipică?

După extirparea pintenilor, locul operației va trebui verificat zilnic pentru a sesiza existența sau nu a semnelor de roșeață, supurație, inflamare sau durere. Orice semn suspect va trebui comunicat cu promptitudine medicului veterinar. Orice fel de bandaj aplicat trebuie să fie îndepărtat în 2-3 zile. Suturile este posibil să fie necesar să fie îndepărtate în 5-7 zile sau chiar mai târziu, în cazul în care operația a fost efectuată la un câine mai în vârstă.

Cât timp durează spitalizarea?

De regulă, durata de spitalizare după extirparea pintenilor este de 2-3 ore, dar poate varia în funcție de starea generală de sănătate a animăluțului și de motivul care a stat la baza intervenției chirurgicale. Majoritatea cățeilor au pintenii extirpați fără anestezie și sunt, de obicei, luați acasă la scurt timp după operație.

5 comentarii:

  1. am citit articolul dvs. deoarece catelul meu, un bichon maltese in varsta de 10 luni, a fost operat acum 6 zile avand pinteni dubli la unul din membrele posterioare. De la operatie se linge intruna in zona ranii, aceasta neputant sa se cicatrizeze in nici un fel. Zona operata este mereu umeda,sangeranda si foarte dureroasa pentru catel, acesta intampinand dificultati la mers. Nu stiu ce sa mai fac....nu suporta bandaje nimic...doctorul veterinar tot ne spune sa nu ne ingrijoram, dar de la o zi la alta rana arata tot mai "dubios" iar cainele este foarte jenat, merge greu, nu mai are pofta de joaca...se izoleaza pentru a-si linge rana....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună ziua. Si cățelul meu are pinteni dar il las asa. Nu îl operez. Nu mă deranjează. Vedeți, nici operațiile nu-s sigure. Apar mult mai multe complicatii apoi.

      Ștergere
  2. Nu recomand acest tip de operație. Am preluat un cățel operat de" pinteni" rasa mare, iar acum în perioada de iarna are probleme la picioare și merge din ce în ce mai greu. Suntem în căutare de soluții pe la medicii veteri ari.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am un pui de cane corso , 5 luni , care are pinteni la ambele picioare din spate . Ce ma safatuiti ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu e de rasa inseamna , lasati l asa...

    RăspundețiȘtergere