marți, 2 februarie 2010

Castrarea la câini



Prezentare generală

Castrarea (orhiectomia, orhidectomia) este o intervenție chirurgicală prin care testiculele sunt eliminate din organism. Aceasta este efectuată cel mai frecvent pentru a împiedica animăluțele de companie de la a se reproduce (împerechea), contribuind astfel și la ținerea sub control a populațiilor de animăluțe și, în special, a celor fără stăpân.

Castrarea poate fi, de asemenea, recomandată în următoarele situații:

· Unele probleme de comportament

· Anumite tipuri de boli de prostată

· Tumorile de la nivelul testiculelor

· Unele tulburări metabolice

· Alte tipuri de tumori, cum ar fi cele afectate de testosteron


Castrarea este, de asemenea, recomandată în cazul animăluțelor de companie la care unul sau ambele testicule nu reușesc să coboare în scrot și are rolul de a minimaliza șansa apariției problemelor ulterioare (cum ar fi dezvoltarea unei tumori), asociate cu tumorile existente în abdomen, mai degrabă decât în scrot.

Îngrijirea veterinară de specialitate

Cele mai multe castrări sunt efectuate la animalele tinere și sănătoase, astfel că analizele anteoperatorii prea amănunțite nu sunt de obicei necesare. Evaluarea anteoperatorie, de regulă, implică o examinare fizică (consult) completă și poate include un set de analize de sânge. Atunci când castrarea urmează să fie efectuată la animăluțele de companie mai în vârstă și din alte motive decât acela de a împiedica reproducerea, testele de diagnostic suplimentare se pot dovedi necesare pentru a exclude bolile concurente și pentru a minimaliza riscul anesteziei la acești pacienți.

Ambele testicule sunt îndepărtate printr-o singură incizie realizată chiar înaintea scrotumului la câini. Unii medici veterinari utilizează suturi pentru a închide incizia de la piele, în timp ce alții folosesc suturi absorbabile dispuse sub piele (suturi estetice dermo-dermice).

Îngrijirea la domiciliu

Mențineți-vă animăluțul de companie liniștit și în interiorul căminului timp de aproximativ 2 săptămâni după ce acesta se întoarce acasă de la spital pentru a-i permite să se vindece. De asemenea, nu-i permiteți să fie excesiv de activ.

Țineți sub observație incizia zilnic pentru a sesiza semnele de roșeață, inflamare sau supurație. Nu-i dați voie animăluțului dvs. să se lingă sau să roadă la locul inciziei. Dacă constatați că vă este imposibil să-l împiedicați să facă aceste lucruri, va trebui să achiziționați un guler elizabethan care va fi pus în jurul gâtului câinelui cu scopul de a evita accesul la incizie.

Suturile de la piele, dacă sunt prezente, vor trebui scoase în 10-14 zile. În cazul în care castrarea a fost efectuată din alte motive decât acela de a împiedica reproducerea, tratamentul și/sau monitorizarea ulterioară pot fi necesare.

În cazul în care aveți orice fel de nelămurire sau întrebare nu ezitați să vă contactați medicul veterinar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu