duminică, 7 februarie 2010

Îngrijirea iepurelui după intervenţia chirurgicală de sterilizare/castrare



Îngrijirea după intervenţia chirurgicală

După operaţie, iepuraşul dvs. va avea nevoie de o îngijire specială până când el/ea se recuperează în totalitate.

· În primul rând, iepuraşul dvs. va trebui să fie pus într-o cameră întunecată, curată şi fără zgomote. Pe măsură ce iepuraşul dvs. începe să-şi revină, puneţi-i la dispoziţie o zonă slab iluminată sau o cuşcă parţial acoperită, astfel încât el/ea să se poată odihni în linişte.

· Evitaţi luarea în braţe a iepuraşului pentru a permite inciziei să se vindece. Amintiţi-vă că iepuraşul dvs. va avea de suferit câteva zile.

· Aveţi în vedere ca iepuraşul să fie scos din cuşca de sârmă şi să fie aşezat pe ceva moale, cum ar fi prosoapele sau piele de oaie artificială (un cojocel sintetic). În cazul iepuraşilor crescuţi afară, este la fel de important ca ei să nu stea în mizerie sau dejecţii, care pot contamina incizia.

· Ţineţi iepuraşul în casă timp de cel puţin 5 zile sau cel puţin pe un material moale şi curat.

La femele, recuperarea după o intervenţie chirurgicală durează mai mult decât la masculi. Adesea, masculii încep să mănânce în aceeaşi noapte, dar femelele pot ajunge până la aproape 24 de ore fără să dorească să mănânce. Este important ca iepuraşul dvs. să mănânce ceva până în dimineaţa următoare, aşa că trataţi-l ca pe un bebeluş oferindu-i bucăţele mici de măr, verdeţuri suculente sau fân. Înlocuiţi verdeţurile şi fructele cu unele proaspete în cazul în care iepuraşul nu le consumă în termen de 2 ore. De asemenea, introduceţi în cuşcă recipientul de apă al iepuraşului dvs. pentru a-l tenta să bea.

Dacă iepuraşul dvs. este un mascul, până în ziua următoare, acesta va reveni aproape la starea sa normală. Cât privesc femelele, acestora le pot lua aproape o săptămână să-şi revină la normal, dar începând cu a doua zi de la operaţie, ele ar trebui să mănânce cel puţin câte ceva. Păstrarea alimentelor proaspete va fi de mare ajutor.

Nu uitaţi să vă contactaţi medicul veterinar în cazul în care iepuraşul dvs. nu mănâncă nimic a doua zi după operaţie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu