vineri, 5 februarie 2010

Hernia ombilicală la pisici



Prezentare generală

O hernie ombilicală este o afecțiune în care conținutul abdominal iese prin peretele abdominal în zona ombilicului. Herniile mici, în general, nu sunt o problemă. Se recomandă remedierea unei hernii mai mari datorită riscului de strangulare a anselor intestinale.

Cauza exactă a unei hernii ombilicale este necunoscută, deși cele mai multe sunt considerate a fi ereditare. Aceasta este cel mai frecvent o malformație congenitală cauzată de embriogeneza defectuoasă. Orificiul ombilical este o componentă anatomică normală până la naștere ținând cont de faptul că acesta conține vasele de sânge care traversează de la mamă la fetus. Acest orificiu se închide la naștere la animăluțul normal, astfel că hernia apare în cazul în care orificiul nu mai reușește să se închidă.

Herniile ombilicale sunt mult mai comune la câini decât la pisici. Acestea apar pe linia mediană a peretelui abdominal, prin inelul ombilical și pot avea o varietate de mărimi de la foarte mici până la foarte mari. Hernia apare ca o masă abdominală moale în zona ombilicului. În funcție de dimensiunea orificiului, structurile abdominale, cum ar fi grăsimea falciformă sau epiplonul pot migra prin orificiu. Acest lucru, de regulă, nu cauzează o problemă. Cu toate acestea, în cazul în care orificiul este suficient de mare, o ansă intestinală poate rămâne captivă în sacul herniar determinând o problemă care pune în pericol viața animăluțului. Din acest motiv, se recomandă ca herniile mai mari să fie remediate după diagnosticare. Această operație este cel mai adesea efectuată concomitent cu intervenția chirurgicală de castrare sau sterilizare.

Unii câini de sex mascul cu hernie ombilicală pot prezenta, de asemenea, o anomalie concomitentă cum este aceea a unui testicul reținut (în cavitatea abdominală și necoborât la nivelul scrotului), respectiv, criptorhidism. Unele rase sunt predispuse la hernii ombilicale, respectiv, Airedale terrierii, pekinezii și basenjii.

Ce ar trebui să urmăriți

· Prezența unei mase abdominale moi în zona ombilicului

Semnele strangulării intestinale:

· Sacul herniar mai mare și dureros care poate fi cald la palpare

· Vărsături

· Disconfort sau durere abdominală

· Anorexie

· Depresie

Diagnosticul

· Diagnosticul definitiv al unei hernii ombilicale se realizează prin examinarea fizică (consultul). În general, conținutul sacului herniar poate fi repus înapoi în abdomen. Acest lucru îi permite medicului dvs. veterinar să determine dimensiunea orificiului ombilical. Mărimea herniei, care prezintă cea mai mare importanță și cel mai mare grad de periculozitate, este acea mărime care este similară cu cea a unei anse intestinale. Această mărime prezintă riscul de a permite unei anse intestinale să alunece în sacul herniar și să rămână captivă cauzând o „strangulare” ce pune în pericol viața. Herniile care sunt mai mici, respectiv, prea mici pentru ca o ansă să intre sau mai mari, în care ansele pot intra și ieși după bunul plac, prezintă un risc mai mic de strangulare.

· Ocazional, radiografiile cu substanță de contrast pot fi utilizate pentru a diagnostica herniile strangulate.

· Ecografia abdominală poate fi utilizată pentru a stabili dimensiunea și conținutul herniei în unele cazuri.

Tratamentul

· Herniile ombilicale mici se pot închide în mod spontan la animalele tinere. Închiderea spontană se poate produce până la vârsta de 6 luni.

· Unele hernii ombilicale de dimensiuni mici este posibil să nu se remedieze, iar animăluțele de companie pot trăi întreaga viață având această problemă, fără a exista repercusiuni.

· Herniile mai mari trebuie să fie remediate. Această remediere este în mod obișnuit efectuată în același moment cu intervenția chirurgicală de sterilizare sau castrare având în vedere că animăluțul de companie va fi oricum anesteziat. Intervenția chirurgicală constă din reducerea (repunerea) manuală a conținutului herniei înapoi în abdomen urmată de efectuarea de către chirurg a unei incizii deasupra sacului herniar. Țesutul care delimitează hernia este îndepărtat, iar peretele abdominal este închis. Această intervenție chirurgicală este realizată destul de frecvent. Zona în care se intervine în cazul unei hernii ombilicale este foarte aproape de zona în care este făcută o incizie în peretele abdominal pentru intervenția chirurgicală de sterilizare la femelă. Din acest motiv, aproape toate herniile ombilicale, indiferent de mărime, pot fi remediate în același timp cu operația de sterilizare la animăluțele de companie de sex femel.

Îngrijirea la domiciliu și prevenția

Programați-vă animăluțul de companie la medicul veterinar în cazul în care ați depistat că acesta are o hernie sau în cazul în care hernia apare mai voluminoasă, abdomenul este dureros sau animăluțul dvs. vomită, este deprimat sau nu mănâncă. Aceste semne pot reprezenta o urgență medicală.

În cazul în care s-a efectuat intervenția chirurgicală, supravegheați-vă animăluțul pentru a sesiza eventualele complicații ce ar putea apărea după operație, respectiv:

· Probleme la locul inciziei, cum ar fi roșeață, inflamație sau supurație

· Reapariția umflăturii

Având în vedere că afecțiunea este considerată a fi ereditară, hernia ombilicală poate fi prevenită prin împiedicarea animăluțelor de companie cu hernii ombilicale de la a se reproduce.

4 comentarii:

  1. Am un motanel de 7 luni cu hernie ombilicala din nastere. Acum o saptamana l-am sterilizat si in acelasi timp i s-a efectuat operatia de hernie ombilicala. La control, era umflat, iar medicul a spus ca e normal, sa il dau cu iod de 2-3 ori pe zi. Problema este ca nu da inapoi, si nu este umflata rana, eu cred ca este vorba de aceeasi hernie... De ce se intampla asta? Ce pot face?
    As aprecia enorm un raspuns.
    Mentionez ca sunt din Craiova, nu din Bucuresti.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua,
    Am si eu o catelusa foarte mica ca varsta care a fost operata de 2 ori de hernie accidentala - a calcat cateaua mama pe ea.
    Este foarete posibil sa aveti dreptate. Va sugerez ca daca umflatura nu da inapoi sa veniti cu animalutul la Bucuresti, la Fac. De Madicina Veterinara - acolo am inteles ca este Dr. Elefterescu specialist in hernii, sa sunati inainte. sa va interesati bine si de pret. Stiu c anu este usor dar de asta poate depinde viata animalutului.

    Cristina

    RăspundețiȘtergere
  3. Cristina, multumesc mult pt raspuns.
    Intre timp, umflatura a trecut, iar rana s-a inchis frumos. Sper sa nu se mai umfle, sunt atenta la burtica lui, oricum.
    Sper ca si catelusa de care vorbiti este bine acum.

    RăspundețiȘtergere
  4. Pisicuta mea are 15 ani și în urma castrarii a căpătat hernia. Am observat ca în ultima vreme locul este mai umflat decât de obicei. Nu as vrea totuși sa o operez pentru ca este bătrână și mi este teama sa nu aibă complicații la anesteziere. Nu prea ma lasă să o ating acolo,insa mănâncă, nu este apatica, toarce,se joaca. Ce ma sfătuiți sa fac in acest caz? Nici nu as vrea sa se agraveze și sa se întâmple ceva cu ea..

    RăspundețiȘtergere